L’any 1904 Mossèn Triadó, rector de la parròquia d’Hostafrancs demanà a les “Congregacions Marianes” que creessin al barri un centre d’esbarjo i de catequesi per als nens i nenes, per atendre la pobresa del barri. Aquella obra educativa inicial va anar transformant-se en una gran institució educativa que avui dia escolaritza al voltant de 1.800 alumnes, nois i noies entre 3 i 20 anys, en tres seus diferents. El primer grup d’educadors s’ha convertit actualmente en més d’un centenar de mestres, professors i profesores especialitzats en les diverses àrees de coneixement, juntament amb el personal d’administració i  de serveis i educadors del lleure.

El primer centre era situat, inicialment, al xamfrà dels carrers Torre Damians i Ermengarda, just davant d’on avui hi ha l’Escola d’Infantil i Primària. El 1910 el Centre es traslladà a l’actual espai de l’Escola de Primària, al carrer Ermengarda, i ben aviat va ser conegut pel seu nom de sempre: Centre Montserrat Xavier. Pocs anys després, el 1913 comença l’escola nocturna gratuïta per a joves, són 70 alumnes i un mestre.

El 1919, en l’actual emplaçament de l’Escola de Secundària, al carrer Torre Damians, es fundà l’Ateneu Montserrat per continuar la tasca formativa amb els joves del barri i les seccions de l’escola es van anar ampliant amb els grups de teatre i excursionisme.

El Bàsquet Ateneu Montserrat (BAM) va néixer el 1928, club  que s’enorgulleix de ser un dels històrics del bàsquet català i el cinquè més antic de l’Estat espanyol.

Acabada la Guerra Civil, les activitats del Centre i l’Ateneu es reprenen inmediatament amb les mateixes seccions que hi havia abans. Mantingueren vius els seus trets de catalanitat, malgrat les prohibicions i amenaces. El català era la llengua d’ús en les seves activitats. I és a partir de 1940 quan va entrar en funcionament l’Escola Tècnica Professional d’Hostafrancs, d’ensenyament nocturn, en els locals del Centre.

El 1971, sota l’impuls del pare Víctor Trias Bertran, s’inaugura el nou edifici del carrer Torre Damians, en els nous espais hi conviuran l’Escola i les diverses seccions i activitats de l’Ateneu: biblioteca, cine fórum, conferències, teatre, esbart dansaire Serra d’Or, coral Cum Jubilo, Comunitats de Vida Cristiana, BAM,… El 1976 s’inicia el procés d’aglutinació sota una mateixa titularitat de l’Ateneu, el Centre i Escola, procés que culmina el 1984 amb el naixement de la Fundació Cultural Hostafrancs.

Coincidint amb el 90è aniversari de l’Entitat (1994), les Escoles van passar a anomenar-se Escola Joan Pelegrí, en reconeixement a la tasca d’aquest metge, historiador i pedagog català a qui la Generalitat va atorgar la Creu de Sant Jordi l’any 1986 i que va dedicar-se completament a la Institució i al barri d’Hostafrancs

Des dels orígens el català ha estat la llengua d’aprenentatge vehicular en els diferents nivells educatius. Aquest estímul i promoció de l’escola catalana li ha valgut el reconeixement a través dels premis Baldiri Reixach de la Fundació Jaume I en diverses ocasions.

Així mateix, l’Escola Joan Pelegrí ha rebut en diverses convocatòries els Premis de la Comissió Interdepartamental de Recerca i Innovació Tecnològica, CIRIT, de la Generalitat de Catalunya per l’eficaç estímul a la creativitat científica i l’esperit de recerca entre els seus alumnes.

La Fundació Cultural Hostafrancs, amb les entitats que la integren, espera continuar la tasca educativa, cultural i de catalanitat iniciada cent vuit anys enrere al servei d’aquest barri que la va veure néixer i créixer. Alhora vol rendir homenatge a tots els infants, joves, homes i dones que al llarg de més d’un segle hi ha compartit un espai de convivencia i formació.